Българка се бори за място в топ 10 на най-изявените млади личности в света

Прессъобщение — 18 август 2017

Он-лайн гласуването продължава до 25 август.

Българката Йорданка Глухчева е сред избраните за финалния етап на световния формат на Junior Chamber International (JCI) – Най-изявените млади личности на света за 2017 (The Outstanding Young Persons in the World – TOYP).

През месец юни тази година тя беше отличена в категория „Иновация в медицината“ в националния кръг на формата, като по този начин се нареди сред десетимата най-изявени млади личности на България за 2017 г. След признанието у нас Йорданка Глухчева бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.

От днес до 25 август (петък) всеки може да даде своя глас за българката, като натисне бутона „Like“ на следния интернет адрес https://toyp.jci.cc/. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2017 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Амстердам, Холандия, по време на Световния конгрес на JCI.

Доц. Йорданка Глухчева е отличена в България и достига до полуфиналния кръг в световния формат на TOYP заради това, че съвместно с колектива си са разработили и усъвършенствали експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика, и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението.

В България TOYP се провежда за трети пореден път и съответно страната ни номинира отличените у нас и на световния формат за трети път. Доц. Глухчева е втората българка, която ще се бори за място в топ 10 на Най-изявените млади личности на света. През 2015 г. София Калинова бе първата българка, която попадна в престижната световна класация. Тя бе отличена заради непрестанната й дейност в защита правата на глухонемите в България.

На специална церемония през септември по време на международната конференция Business in the City: Explore | Share | Grow (http://natcon2017.jci.bg), организирана от JCI Bulgaria, ще бъдат връчени отличията на десетте млади българи, които журито избра да отличи в България през 2017 г.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г.

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

За контакт:
Елица Иванова
elitsa.ivanova@jci.bg

About the author: JCISofia

Leave a Reply

Your email address will not be published.